Filmski dnevnik MARCELA STEFANCICA jr. [15]


Get Shorty1995, Barry Sonnenfeld


Dobar sund: gangsteri imaju bolje ideje od HollywoodaAko ikad vidite dokumentarne snimke mrtve i post-vivisecirane Thelme Todd, delikatno dinamitne hollywoodske starlete, u svoje vrijeme poznate po nadimku Sladoledna blondinka (Ice Cream Blonde), koja godine 1935. nije pustila da mafija u njenom omiljenom nocnom klubu Trocadero otvori ilegalnu kockarnicu, pa su ju mafijasi - posve ocito po direktnom nalugu Lucky Luciana - potom ugusili u ugljicnom monoksidu njenog vlastitog Packarda, jamcim vam da cete se osjecati kao mrtvozornik. Nista odvratnijeg i uzasnijeg od filmske zvijezde preko koje je prosla vendeta, duga ruka mafije.

Pitanje vise nije bilo koliko dobro ce Hollywood u svojim filmovima unovciti zgode iz zivota gangstera, vec - da li ce gangsteri osvojiti Hollywood?

Ili preciznije: tko ce koga?

Starno, tko ce koga - Hollywood gangstere ili gangsteri Hollywood?

Tko ce koga, ili Uhvatite maloga, Get shorty, duhovita, farsicna, crna, objesenjacka, seretska ekranizacija istoimenog romana Elmorea Leonarda (ostali pisci krimica ga s razlogom zovu "Boss"), nam frazu "gangsteri u Hollywoodu", taj strah i trepet starog Hollywooda, preokrene, jos gore, postavi takoreci na glavu.

Akcent naime s "gangstera u Hollywoodu" prebaci na "Hollywood u gangsterima". I sam film niti za trenutak ne skriva: gangsteri su za Hollywood spas.

Chili Palmer, mali, stoicni, neustrasivi gangster iz Miamija, naravno veliki ljubitelj jos tako malih, minornih, neopazenih i bijednih filmova, igra ga John Travolta, dodje u Hollywood, da utjera neke zaostale dugove. Potrazitelj: floridska mafija (Dennis Farina). Duznik: mali holivudski reziser Hary Zimm, perfidni spekulant, glumi ga Gene Hackman, koji je u svojoj dugoj karijeri obradio tek hrpicu Z-filmova i seksi, premorenu zenu, kraljicu njegovog bofla, igra ju Rene Russo (idealna uloga za Thelmu Todd), naravno eks-zenu holivudske megazvijezde, Napoleona, glumi ga Danny DeVito.

A kad gangster ode u Hollywood, cini se kao da se kuci vratio cinefil: Travolta, koji bi se rado ostavio gangsterizma i cini mu se da je Hollywood pravo mjesto za novu asimilaciju, ponudi praznom, bezidejnom reziseru nekoliko odlicnih, filmskih, scenaristickih ideja. Dok si Hollywood razbija glavu s tim sto snimati dolazi gangster, skladiste filmskih ideja, koji jos za dobru mjeru zna svaku pricu ispripovijedati od pocetka do kraja.

Get shorty je potpuni nastavak Pulp Fiction, u kojem se Travolta pokusao odvici ubijanja. Uspjelo mu je: u filmu Get Shorty ljude pistoljem samo plasi, a ne ubija ih. Znaci, odvikao se je ubijanja - sada je cinefil, koji zeli postati filmadzija.

Uf, kao Tarantino.


<< + >>

Marcel Stefancic main page

arkzin switchboard