English version


IZJAVA ZA JAVNOST

POVODOM INFORMATIVNOG RAZGOVORA ZBOG TEKSTA

STO KADA SUHARTO UMRE:

PONOVO AKTIVIRAN CLANAK 77 KRIVICNOG ZAKONA!


U utorak, 26. studenog 96., negdje oko 18h, dvojica uniformiranih policajaca donijela su u redakciju arkzina poziv na informativni razgovor nasem novinaru Bozi Maticu.

Informativni razgovor zakazan je za petak, 29. studenog u Odjelu gospodarskog kriminaliteta PU Zagrebacke, a u svezi clanka 71, stavak 1 i 2 Krivicnog zakona. Doticni clanak odnosi se na krivicno djelo klevete i implicira kaznu do 1 godine zatvora.

Buduci da je "Bozo Matic" redakcijski pseudonim, danas su se u Djordjicevu 4 zaputili Vesna Jankovic, glavna urednica i Dejan Krsic, izvrsni urednik. Pridruzila im se i Veronika Reskovic, aktivistica Grupe za direktnu zastitu ljudskih prava .

Na razgovor s gdjom Klaric, u sobu 112, ulazi samo urednica i tamo saznaje da je nalog za razgovor dao opcinski drzavni odvjetnik zbog teksta pod naslovom "Sto kada Suharto umre" (Arkzin, broj 73, 13. rujan 1996.).

Navedeni je tekst problematican jer navodi procjene stranog analitickog tiska o vrijednosti imovine obitelji Tudjman!

Aktiviranje drzavnog odvjetnika zbog navodne klevete Predsjednika Republike znaci da je ponovo na djelu clanak 77 Krivicnog zakona, koji specijalno stiti pet drzavnih duznosnika i dio je tzv. mini kaznene reforme, koja je stupila na snagu u travnju ove godine.

Po ocjenama mnogih domacih i stranih strucnjaka ta je reforma ponovno u hrvatsko zakonodavstvo uvela verbalni delikt. Procjena je Amnesty Internationala da je clanak 77 KZ u suprotnosti s clankom 19. Medjunarodnog ugovora o gradjanskim i politickim pravima, kojeg je Hrvatska ratificirala, te sa clankom 10. Evropske konvencije za zatitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, koju je Hrvatska potpisala prilikom prijema u Vijece Evrope.

Ako drzavni odvjetnik nakon dobivenog zapisnika s danasnjeg policijskog saslusanja pokrene sudski proces (a zbog cega bi, u suprotnom, izdao nalog za informativni razgovor?) bit ce to repriza proljetnog, ekspresno organiziranog sudjenja Feralovcima.

S tim da se ovaj puta drzava stavila u zatitu ne samo lika i djela Predsjednika Republike, nego i cijele njegove obitelji!

za arkzin

Vesna Jankovic


The Committee to Protect Journalists's letter to President Tudjman

arkzin

METAZIN FOR POLITICS AND CULTURE OF CIVIL SOCIETY

ILICA 96, HR-10000 ZAGREB, HRVATSKA

TELEFON: +385 (1) 177 866

FAX: +385 (1) 177 867

E - MAIL: arkzin_zg@zamir-zg.ztn.apc.org