Filmski dnevnik MARCELA STEFANCICA jr. [37]


Last Seduction1994, John Dahl


Briljantni, nihilistiËni, seksi film noir: Za Lindu Fiorentinosvi se muskarci zovu sucker!Da li ste ikad culi tezu da zene pristaju na svoj podredjeni polozaj samo zato jer znaju da su u stvarnosti superiornije od muskaraca?

Vidite, The Last Seduction je superiorna lekcija iz zenske superiornosti. Za pocetak, taj labirintni film noir, tako briljantan, sparan, intrigantan i inteligentan kao sto su film noir bili nekoc, prije nego sto su s velikim modernim pripitomljavanjem zena izumrli, je prije nekoliko godna debitirao na nekoj americkoj kablovskoj TV, ali je ostavio tako potentan utisak, da su ga ubrzo pustili i u kino dvorane, americke i strane. The Last Seduction je bio svojevrsna senzacija, a ujedno mu je pripala i cast da je postao slavan kao film koji je Lindu Fiorentino ljudima doveo u kuce.

Huh, i kao da to nije bilo dovoljno, zatim ju je jos pustio i na ulicu.

Linda Fiorentino je nakon znatnog smeksavanja Sharon Stone izgledala kao zadnja femme fatale. Muskarci za nju ne bi samo ubijali i sebe ponizavali, vec bi joj i kuhali i prali i peglali i namjestali posteljinu. Ne bi je samo svlacili, vec i oblacili. Za nju bi isli i u ducan. Ne bi morala cak niti fucnuti.

Kad je muskarci ugledaju, znaju sto joj treba.

A to sto treba nije ono sto zeli.

A sto zeli?

Ono sto su uvijek zeljele sve opasne zenske: zivjeti izvan patrijarhata i izvan fiksnih drustvenih veza, eluzivno, nihilisticki, polemicno, avangardno i neuhvatljivo ... marginalno. Ali od margine ne pokusava napraviti metropolu ili protokolarnu promenadu: huh, tajna je tajna. Linda Fiorentino je prototip opasne zenske: zna sto zele muskarci, i o tome nema nikakvih iluzija. Muskarcima ucvrsti samosvijest i gurne ih do tocke kad misle da znaju sto zele - sur, tako ih potom lakse izigra.

Na pocetku The Last Seduction, kojeg je snimio John Dahl, reziser filmova Kill Me Again i Red Rock West (2x film noir), Linda s muzem, glumi ga Bill Pullman izvede vrlo nervoznu trgovinu drogom koja im donese hrpu novca. A sada na Havaje, pomislite.

Ili u Juznu Ameriku, na Cocapacanu, je vasa druga, rezervna misao.

Nista od toga - sreca je tek konformizam, materijalno dobro patrijarhalnog seksisticnog drustva. Linda Fiorentino joj zato izbjegne: muza naime hladnokrvno prevari i opljacka, potom iz New Yorka pobjegne negdje na sjever i pritaji u malom, primitivnom, opscenom gradicu.

Ta tko bi je tamo trazio?

Zato sto joj nije do telefonskih razgovora, stupi u bar u kojem nema nijedne zene, zato nema ni teorije da ostane nezamijecena, zaboravljena ili osamljena. I prije nego konobar zahrce pristupi joj prvi lokalni napadac, Peter Berg, koji misli da zna sve o zenama: tip se naime nada da ce fatalka s njim samo razgovarati!

Prevari se.

Prvi igrac nije za nju nista slabiji od posljednjeg, zelim reci, prvi igrac je za nju dobar kao i bilo koji igrac. I prije nego sto se tip dobro uvali k njoj za stol i jos prije nego sto joj pocne zvoniti u usima, njena mu ruka vec krene u hlace i zgrabi kurac. Tip u tom trenutku ne izgleda bas kao da je znao sto hoce, ali to ionako nije vazno jer Linda izvuce ruku, strucno ju onjusi, i potom tipa pozove na seks, heh, ne daleko, tu iza prvog ugla gdje se naslone na zid.

Poruka tipu je jasna: seks nije problem, problem je zelja!

Linda staro Freudovo pitanje, sto zeli zenska, obrne na glavu: muskarci su suckeri koji ne znaju sto hoce. Svi muskarci u The Last Seduction su suckeri. Kao opsjednuti love zensku koja se svoje zelje demonstrativno i urotnicki odrekla da bi se mogla igrati s grimasama muske zelje.

I sto onda zeli zena? Nista, samo to da svoju zelju ne mora artikulirati. Zena koja samu sebe definira kao proces a ne kao fiksno dobro je u tom svijetu dozivljena kao nesto patolosko. Linda Fiorentino je u stvarnosti samo zena koja se suprotstavlja okupaciji. Ironicno, tako je normalna da se cini patoloskom, huh, patoloski normalna. Realna je, ne virtualna, zadnja realna zenska.

The Last Seduction opominje: hej, zar nije vec vrijeme da se i muskarci osove na svoj vlastite noge.


<< + >>

Marcel Stefancic main page

arkzin switchboard