Filmski dnevnik MARCELA STEFANCICA jr. [xx]
Eraser

1996, Charles Russell


Sve se rusi: Arnie svijet pretvara u rentgensku slikuNa koncu Last Action Hero Arnold Schwarzenegger je pao medju dinosauruse. Okej, u njihovo blato. Sami dinosaurusi su vec izumrli, zar ne? Za svaki slucaj: joj, Arnie dolazi!, ocito su si rekli popularni dinosi i sami napravili kolektivno samoubojstvo. Sada, u Eraseru, u nekom zooloskom vrtu padne ravno medju krokodile. Opasne, nezasitne - mljac! mljac! I prije nego sto najgladniji krokodil do konca razljapi gubicu, Arnie mu posalje sus govoreci "Vec si kofer!". Krokodili nisu toliko inteligentni da sami izvrse kolektivno samoubojstvo, pa ipak ce i oni ocito izumrijeti. Heh, otkad je onaj putnicki avion tresnuo ravno medju floridske krokodile, jasno je da su krokodili negativci i da zasluzuju genocid.

Eraser je sovinisticki akcionar: jer krokodili, neka nova etnicka armija, funkcioniraju kao barbarski bad guys, pa stvarni etnicki gerilci, chikanosi i crnci, mogu biti Arnejevi najbolji prijatelji.

Eraser je naime tipicna Svarcijeva bomba: imate sve uobicajene osumnjicene - jasno, najprije genocidni broj leseva, rutinski sovinizam i sarkasticnu one-line repliku, koju ce kasnije biti moguce citirati... pa high-tech gadgete koji izgledaju tako kao da su izmisljeni za Arnija, nekoliko bum-eksplozija i bondovski skok za pobjeglim padobranom... pa korumpirane vladine sluzbenike, nepovjerenje u bijelu rasu, tradicionalnu etnicku partnericu - ovoga puta prvu tamnoputu Miss Amerike i prvu Miss Amerike koja je krunu morala vratiti - Vanessu Williams, i naravno Arnieja kao samoizniklog, neovisnog, renegadnog, monolitnog eksperta eksperatâ koji u svom imenu ima slovo R. Arnie je ovoga puta John Kruger, agent vladinog programa za zastitu svjedoka, njegova uloga je jednostavna: svjedocima za koje je dobro da nestanu pomaze da nestanu! Za njima izbrise sve tragove, da, izrendira im identitet, cak i Vanessi Williams koja je svjedok optuzbe na sudjenju nekim tipovima iz ministarstva obrane na celu s Jamesom Caanom, koji su na svoju ruku pokusali prodati tajno oruzje, nekakve rentgenske stingere. Nije im se moguce sakriti: s njima je moguce gledati kroz zidove, kroz vrata, kroz sobe, kroz sve, hej, i kroz ljude. To oruzje od svijeta nacini rentgensku sliku.

Od filma takodjer.

A, s druge strane, cini se da je to i jedina ambicija samog filma: da nista ne ostane skriveno. I da stvarno nista ne bi ostalo skriveno pobrine se jos Arnie: ljudima izbrise identitete, karakter.

Tako da potom bez karaktera i identiteta ostane i sam Eraser.


<< + >>

Marcel Stefancicmain page

arkzin switchboard